Julita Gård

Besöksmål, Julita

År 1941 fick Nordiska museet den största donationen någonsin, i form av godset Julita Gård. Gårdens ägor sträcker sig från Hjälmarens sydöstra strand och sju kilometer söderut mot sjön Öljaren. Även de två stora öarna Tockenön och Wäsbyön ingår i ägorna som omfattar 2200 hektar mark och mer än 360 byggnader. Till Julita Gård är det 6 mil från Örebro, 4 mil från Eskilstuna och 2,5 mil från Katrineholm.

Herrgården är en bevarad miljö från förra sekelskiftet och här finns utställningar och aktiviteter för hela familjen. Här visas hur godset fungerade och hur svenskt lantbruk har utvecklats genom tiderna. Här finns en vidsträckt park, köksträdgård, humlegård, välbevarade originalmiljöer så som herrgårdsbyggnad, herrgårdskök, gårdskontor, gårdsmejeri, brandstation, stall, vagnshall. Här finns även Sveriges lantbruksmuseum, tegelbruk, såg och väderkvarn. Trädgården på Julita Gård är speciell, med över 300 fruktträd bevaras äldre äppel och fruktsorter för framtiden som genbank. 

Museet är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, musei – och trädgårdsbutik, övernattnings- och festmöjligheter, familjeaktiviteter. På Julita kan du träffa Pettson och Findus och hjälp till med sysslorna på deras gård, ta en fika i parken, titta på brandbilen, hälsa på hos korna och följa med på visning i Stora huset för att höra om godsets spännande historia.